Calon Pilihanraya: Calon Individu atau Calon Parti?

Pada asasnya proses pencalonan Pilihanraya di Malaysia bermula apabila dua individu, seorang pencadang dan seorang lagi penyokong, menamakan orang ketiga sebagai calon pilihanraya pada ‘Kertas Penamaan’ yang ditandatangani mereka untuk dikemukakan kepada SPR (Suruhanjaya Pilihanraya).

Ia adalah pencalonan yg tidak ada kena mengena dengan parti politik sehinggalah calon memilih lambang yg disediakan SPR untuk menjadi lambang calon pada kertas undi.

Atas persefahaman antara SPR dengan semua Pertubuhan Politik yg berdaftar dgn ROS (Pendaftar Pertubuhan), calon-calon yg memilih lambang ‘dacing’, ‘bulan’, ‘mata’ atau ‘roket’ umpamanya, hendaklah mengemukakan  surat persetujuan penggunaan lambang dari parti-parti politik berkenaan. Tidak ada keperluan sedemikian jika calon memilih lambang-lambang lain yg disediakan SPR seperti ‘kunci’, ‘basikal’, ‘motorsikal’, dsb.

Maka di sudut perundangan, penggunaan lambang yg mengaitkan calon dgn parti politik tidak menjadikan calon sebagai calon parti tetapi sekadar calon individu yang mendapat sokongan parti politik berkenaan yg akan bertindak sebagai agen kempen pilihanraya calon.

Lalu kemenangan pilihanraya pada hakikatnya adalah kemenangan individu calon untuk menjadikan kerusi  yang dimenangi calon tidak terjejas sekiranya calon berhenti dari menjadi ahli parti berkenaan mahupun sekiranya parti  dibubar  ataupun diharamkan Kerajaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s