Model Baru Pilihanraya Untuk PRU 13?

Satu kejutan barangkali. Namun pasti semua pihak akan mengalu-alukan sekiranya SPR bercadang buat perubahan besar pada struktur dan proses pilihanraya secara membahagi dan mengkhususkan pencalonan wakil rakyat utk sesuatu kawasan pilihanraya kepada sesuatu kaum tertentu sahaja.

Dengan kata lain, setiap kerusi Parlimen dan DUN itu terlebih dahulu diagihkan mengikut kaum sebelum bermulanya Pilihanraya.  Lalu pencalonan untuk mana-mana kawasan Pilihanraya menjadi ‘tertutup’ dan ‘khusus’ kepada kaum tertentu sahaja, biarpun para pengundinya tetap kekal terdiri dari pelbagai kaum.

Kenapa tidak, jika ia berkonsepkan agihan kerusi Parlimen dan DUN di negeri masing-masing mengikut kuota kaum yg mencerminkan nisbah kaum dalam negara (untuk kerusi Parlimen) dan nisbah kaum dalam masing-masing negeri (untuk kerusi DUN).

Seperti halnya penyemakan semula persempadanan Pilihanraya dan bilangan kerusi, kedudukan kerusi di Parlimen dan DUN mengikut kaum juga perlukan penyemakan semula dari masa ke semasa bagi mencerminkan kedudukan semasa nisbah kaum dalam negara dan di negeri masing-masing yang boleh berubah-ubah itu.

Mungkin perkembangan baru ini akan menjadi satu dorongan kuat mempermudah dan menyegerakan parti-parti yg berasaskan ‘perkauman’ dalam BN bergabung menjadi satu parti besar yg bukan perkauman pula menjelang PRU 13.

Setidak-tidaknya parti yang bukan berasaskan perkauman seperti Parti Gerakan dan PPP dalam Pakatan BN, misalnya, boleh mula membuka keahlian seluas-luasnya kepada semua kaum. Lalu pengagihan kerusi untuk calon melayu dalam BN di Semenanjung, misalnya,  tak semestinya datang dari UMNO saja, calon cina tak semestinya datang dari MCA saja, dan calon india tak semestinya datang dari MIC sahaja. Ia boleh saja datang dari Gerakan dan PPP yang merupakan parti-parti pelbagai kaum dalam BN.

Ia juga pasti akan memudahkan Pakatan Rakyat (yang masing-masing parti anggotanya adalah merupakan parti-parti pelbagai kaum) dalam menentukan parti mana dalam PR mendapat agihan kerusi mana, tanpa perlu lagi masing-masing berfikir nak letakkan kaum yang mana (sebab kawasan Pilihanraya yang telah terlebih dulu ditentukan untuk kaum yang mana oleh  SPR).

Barangkali lebih sesuai PGRM (Parti Gerakan) bergabung saja dengan DAP dan merubah senario sedia ada tentang wajah keahlian, wajah barisan kepimpinan negeri dan wajah barisan kepimpinan pusat Parti untuk lebih selaras dengan nisbah masyarakat majmuk di negara ini. Lagipun DAP dan Gerakan adalah dua parti yang berkongsi ideologi Sosialis.

Siapa tahu Parti gabungan baru DAP-PGRM ini bakal dikepalai kaum Melayu pula nanti. Gabungan dan imej baru parti pelbagai kaum ini barangkali dapat melonjakkan kemendirian Parti untuk berpotensi menang Pilihanraya secara bersendirian tanpa perlu bergantung kepada kerjasama dengan PAS dan PKR semasa Pilihanraya, walau mereka mungkin perlu berbuat demikian selepas Pilihanraya untuk tujuan menubuhkan Kerajaan Campuran yang kuat.

PKR, yang  telah sedia berjaya muncul dengan imej pelbagai kaumnya adalah satu-satunya parti yang berpotensi memendiri  bertanding di semua kerusi Parlimen dan DUN di semua negeri. PKR tak perlukan pakatan dan kerjasama dengan parti-parti lain seperti halnya UMNO, MCA dan MIC dalam BN bagi letak calon bertanding untuk kerusi di semua kawasan Pilihanraya.

Barangkali PAS pun boleh muncul dengan imej pelbagai kaumnya untuk mencari ahli dan letak calon di semua kawasan pilihanraya kerana Islam adalah agama anutan semua kaum di Malaysia. Setidak-tidaknya PAS boleh bekerjasama dengan NGO Kristian, Hindu dan Buddha yang sama kecenderungan kepada nilai murni keagamaan untuk mendapatkan calon-calon yang sesuai dan berpotensi untuk bertanding atas tiket PAS dalam Pilihanraya.

Sementara itu, pendekatan baru SPR ini boleh jadi satu-satunya cara yg mampu menjamin setiap kaum (termasuk pelbagai etnik pribumi di Sabah dan Sarawak) punya bilangan representasi yg adil dan saksama di Parlimen dan DUN, tak kira apapun keputusan PRU berhubung siapa calon yg menang dan apa parti yg berkuasa untuk membentuk Kerajaan.

Pendekatan baru yang sengaja bertujuan mengelak pertembungan calon dari kaum yg berlainan dalam satu kawasan pilihanraya yang sama, dikira dapat mencegah isu dan sentimen perkauman dari dibangkitkan samasekali semasa kempen Pilihanraya.

Sebaliknya, senario politik baru yang menggalak kepada iklim parti pelbagai kaum ini akan membantu memupuk kerjasama rapat dan hubungan harmonis para pengundi setempat dari berlainan kaum untuk memenangkan calon parti sokongan masing-masing, tanpa perlu sensitif kepada kaum dan agama anutan calon lagi.

Artikel lain yang ada kaitan: https://amnaj.wordpress.com/2010/04/08/memoir-pru-13-satu-model-baru-politik-malaysia/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s