Malaysia: Bukan satu nama baru


Map of Malaysia 1914

Malaysia bukanlah satu nama baru yang tercipta ketika penubuhan Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963 yang dianggotai Malaya, Sabah, Sarawak dan Singapura ketika itu. Malah nama Malaysia lebih dahulu dikenali dunia ketika Malaya masih dikenali sebagai Federated Malay States lagi (lihat gambar).

Peta lama yang dikutip dari laman Wikipedia dari petikan Peta Asia 1914 ini jelas tertera nama MALAYSIA padanya. tetapi kedudukannya terletak pada wilayah yang kini dikenali sebagai ‘Malay Archipelago’.

Lalu tidak hairanlah jika nama Malaysia (‘Malesia’ atau ‘Malaisia’) boleh disebut seawal kurun ke-17 lagi oleh Peter Flores dalam jurnal yang dihasilkan beliau sekitar tahun 1611 dan 1615 ketika melakukan pelayaran ekspedisi dengan kapal Inggeris ‘Globe’ di rantau ‘Malay Archipelago’ ini.

Nama Malaysia melonjak di mata dunia pada kurun ke-19 dengan penerbitan buku rujukan botani ‘Malesia: Reccolta di Osservazioni Botaniche’ yang dihasilkan Odoardo Beccari pada tahun 1877.

Kemudian pada tahun 1883 nama Malaysia menjadi ‘meletup’ dengan watak Sandokan ‘La Tigre della Malesia’ (The Tiger of Malaysia) ciptaan pengarang lagenda Itali, Emilio Salgari, melalui beberapa siri epic adventure novel sensasi beliau seperti ‘I pirati della Malesia’ (The Pirates of Malaysia) dan ‘Le Tigre di Mompracem’ (The Tiger of Mompracem) berlatarbelakangkan Sabah, Sarawak dan kepulauan Borneo di era penjajahan Rajah Brooke yang mendapat sambutan hangat di Eropah hingga ke hari ini.

Barangkali punca sebenar yang telah mencetuskan perbalahan besar antara Malaysia dengan kedua jirannya Indonesia dan Filipina ketika penubuhan Persekutuan Malaysia dulu adalah pada pemilihan nama ‘Malaysia’ itu sendiri, wilayah yang ditanggapi sebagai merangkumi seluruh rantau Nusantara (Malay Archipelago) yang termasuk di dalamnya negara Indonesia dan Filipina juga.

Sumber peta: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LA2-NSRW-1-0148.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s